Skip to content

Sceneta Eu si modelul meu

Sceneta – Eu si modelul meu

© Sceneta – Eu si modelul meu – oferit gratuit de luncamihaela.ro

PERSONAJE

  • CELE TREI FETE, POPULARELE ŞCOLII
  • TOCILARELE
  • MAGDA CIUMAC
  • NICHITA
  • GUŢĂ

Intră cele trei fete. Pe scenă în spate 3 mese și calculatoare, scaune…

POPULARA I

– L-aţi văzut pe Hoze Armando? Aţi văzut ce ochi are? …e atât de cool. Fetelor unde găsesc unul ca el că mor…?

POPULARA II

– N-am timp dragă de prostii. Eu nu mă uit la telenovele. Telenovelele sunt pentru proaste sau pentru alea cu corazonul slab. Kingboxăr şi amazoancele, alea emisiuni. Femei de femei.

POPULARA III

– Lăsaţi fetelor prostiile, ce facem pe maine la geogra? Profa ne-a dat referatul ala nasol. Cică trebuie să consultăm bibliografia ce ne-a dat-o. O listă!…

POPULARA I

– Ce să consultăm?

POPULARA II

– Te consultăm pe tine dragă să vedem dacă nu ai febră.Vrei cumva să fac febră musculară la degete răsfoind paginile cărţilor sau mai rău să mi se rupă vreo unghie… Numai ieri mi le-am dat cu ojă. Şi nu de aia de are toată lumea. Mi-a trimis mătuşa din Italia ojă de firmă. Ojă de ojă dragă, nu de aia cu care se dau toate fraierele. Cum crezi că risc să-mi prind unghile între coperte. Dacă aş face greşeala să deschid o carte ar trebui să mă dezinfectez… Ști cât praf e pe cărţile de la mine din bibliotecă? Mama nu intră la mine în cameră şi biblioteca e ultimul loc în care umblu. De internet ai auzit? Dai dragă frumuşel pe goagle şi apoi scrie referate punct ro. Găseşti acolo tot ce doreşti. Listezi frumos şi în 5 minute referatul e gata. Auzi, să consultăm bibliografia. Mi se împleticeşte limba şi să pronunţ. Ce crezi că profa ştie că nu l-ai făcut tu? N-ai văzut că habar nu are să butoneze pe calc. E una din aia expirată.
Hai pa că am ajuns. Pa fetelor, mai vorbim.

POPULARA II

– Pa, tu.

POPULARA III

– Pa, pa.

(Se dezbracă și își aruncă hainele pe jos și merg direct pe calculator, muzica urlă, în timp ce fetele mimează că scriu la un calculator, pe un ecran se afisează conversația lor)

– ai aj (Ai ajuns?)
– ahaaaaaaaa
– cf (Ce faci?)
– nc (Nimic)
– u (Tu?)
– vrb (Vorbesc)
– cu cn (Cu cine?)
– cu un tp mrf (Cu un tip marfă.)
– bn (Bine)
– cnd trm da buzz (Când termini dă buzz.)
– k (ok, bine)
– hi (Bună! sau Salut!)
– sal (Salut!)
– sal (Salut!)
– ftlor am prm un eml atn! (Fetelor am primit un mail. Atenţie!)
– trt cit (Trimit, citiţi!)

Se afișează concursul
Şcoala……… organizează în date de……… concursul- « Eu și modelul meu »
Regulament:
Concursul se adresează tuturor elevilor școlii.
Participanții vor concura în echipe formate din câte 4 elevi.
Fiecare membru al echipei va veni însoțit de adultul care reprezintă pentru el un model.
Probele de concurs sunt surpriză așa cum vor fi și premiile acordate.
Vă așteptam!

– Ce fc ft? Am ct pe blg şc că toc s-au înscris. Nu ne ptm ls la alea. Noi stm cele mai pop gagici din şc. (Ce facem fetelor? Am citit pe blogul şcolii că tocilarele s-au înscris. Nu ne putem lăsa la alea. Noi suntem cele mai populare gagici din şcoală.)
– rp ad la prt (Repede adunarea la poartă!)
– k (Ok)
– bn (Bine)
– z rpd tot ce şti de toc (Zi repede ce şti de tocilare.)

POPULARA I

– Păi doar ce scrie pe site. Cică Andreea vine cu măsa, Irina cu tocilarul de frat-su, Ioana o aduce pe arheologa de la muzeu, aia care îi ca un şoarece de bibliotecă. Cică vrea să devină şi ea harhoelog. E tâmpită. Auzi ocupaţie. Să umbli ca nebunul scormonind după oase. Câh! La ce o ajută mă rog frumos să ştie de urmele habar n-am cărei civilizaţii. O face mai frumosă? Îşi poate cumpăra poşetă din piele de crocodil?

POPULARA II

– Hai lăsaţi-o că acum nu avem timp de Ioana.

POPULARA III

– Zi mai bine cine îi a patra tocilară?

POPULARA I

– Cum cine? Bineînţeles Iulia.

POPULARA II

– Şi aia pe cine aduce în concurs? Ţineţi-vă bine. Cică modelul ei e profa de geogra.

POPULARA III

– Expirata aia care ma oftică numai când o văd? Ai văzut dragă cu ce ţoale vine. Din alea de secănd. N-are pic de respect faţă de noi. Să-şi pună nişte ţoale mai ca lumea că doar vine în faţa unor elevi. Am văzut-o dragă într-o zi în librărie. Ştiţi ce făcea?

POPULARA I

– Ho, soro ne-ai trădat! Ce căutai tu în librărie?

POPULARA III

– Nu vă impacienţaţi. Mi se terminase hârtia la imprimantă. Ce-ai crezut dragă că puteam face în librărie? Ţi-am spus că ţin prea mult la unghiile mele să risc să mă apropii de rafturile cu cărţi. Şi eram îmbrăcată cu ţoalele trimise de mătuşă-mea din Spania, cum credeai că aş fi riscat să mi le murdăresc? La casă m-am întâlnit cu profa. Îşi cumparase de 3 milioane atlase şi alte tâmpenii. Ooa! Să zici că nu are parai dacă aruncă cu ei aşa pe cărţi. Mai bine îşi cumpăra o pereche de pantofi mai bengoşi sau ţoale să mai arate a om, nu a fosilă cum arată acum. Aia cred că nu şi-a mai schimbat garderoba din preistorie.

Fetele râd.

POPULARA I

– Să revenim la concurs. Nu putem lăsa tocilarele să ne învingă.

POPULARA II

– Ce facem?

POPULARA III

– Simplu dragă. Ne luăm modelele beton. Noi o să luăm în echipa vedete tv. Ce zici? Alea modele de urmat. Nu măsa şi sor-sa lui Irina şi Ioana. Nişte anonimi de care nimeni n-a auzit. Noi venim cu artilerie grea.

POPULARA I

– Trăznet.

POPULARA II

– Cool. Le tăiem ca pe maioneză.

POPULARA III

– Pe cine chemăm?

POPULARA I

– Cum pe cine? Eu o chem pe Magda Ciumac. Ai văzut-o ce ţoale are? Cum vorbeşte şi cât e de deşteaptă. Pe toţi îi pune la punct.

POPULARA II

– Mai avem nevoie de încă cineva să vină cu noi în echipă. Pe cine chemăm?

POPULARA III

– Cum pe cine? Pe Lorena. Nu e ea la curent cu toate bârefele din şcoală, nu-i pune ea la punct pe toţi profii.

POPULARA I

– Bun. Sun-o şi vorbeşte cu ea dar întreab-o cu cine vine. Vezi să fie cineva pe măsura vedetelor noastre.

POPULARA III

– Ei sigur o să-l cheme pe Puia. N-ai văzut-o şi la şcoală? Se desparte Lorena vreodată de MP4? Ce crezi că ascultă, scârţâieturi din alea cu care ne terorizează profu de muzică. Nu dragă, Lorena e fată cu gusturi alese.

POPULARA I

– Înapoi la calculator să trimitem mailuri şi să ne chemăm vedetele.

POPULARA III

– Cool.

POPULARA II

– Parcă mă văd cu premiul în braţe. Tocilarele n-au nici o şansă.

POPULARA I

– Ne-am înţeles. Eu fac fişa şi o dau mâine la diriga.

Apar pe ecran mail-urile cu greseli de scriere.

– hy magda. Mă chemă irina şi te admir până la cer şi dincolo de el. Vreau să ajung şi eu aşa cool ca tine dar acum îţi scriu săte rog să vi cu mine la un concurs la mine la şcoală. Stiu că tu eşti o vedetă mare şi eşti ocupată cu televiziunile dar dacă vi o sămi dea mama 500 de parai săti dau,ca vrea să castig concursul asta ca sa am si io dimplome cu care sa se laude la prietenele ei. Ce zici, vi? Directoru sa laudat ca va chema si televiziunile asa ca tot o sa apari pe sticlă.
Ps. Astept sa-mi scrie urgent

– Sall Nichita. Vi cu mine la un sconcurs beton? Ii un concurs cu vedete bengoase. Ne trebuie femei de femei in echipa si io mam gandit ca nu este alta ca tine in toata romania sau ce spun io, in tot universu.

– Buna Puya frate. sunt o fana a ta. îti ştiu toate melodiile şi mă dau pe spate. Nu cred sa fie cineva mai tare ca tine în muzică. te rog frate sămi faci un serviciu. la noi in scola organizeaza astia un cocnurs la care am nevoie sa vi cu mine ca sa castig frate. E un concurs tare de tot. nu pot sati dau mălai dar daca vi iti fac frate ce servicii imi ceri. Ce pana mea nu sântem noi tovarăşi? le aratam noi la insculţii ăia cine-s baietasii de cartier.
Te salut

Acțiunea se mută pe concurs, cele trei ies și întră cu modelele și tocilarele.

MODERATORUL

– Ne bucurăm că sunteţi alături de noi la concursul „Eu şi modelul meu”. Condţiile de concurs le-aţi aflat de pe site-ul şcolii, eu am să vă spun doar că fiecare echipă participantă va fi premiată ceea ce cred că o să vă bucure. Spre deosebire de alte concursuri răspunsul corect va fi validat de public. Adică de colegii voştri. Şi acum să nu mai pierdem timpul, prima probă se numeşte „TV”, iar prima întrebare este: Spuneţi trei posturi tv culturale.

POPULARA I

– Ce întrebare de proşti.

MAGDA CIUMAC

Vorbesc eu (îşi dă părul). Întebarea în puii mei nu e pentru mintea şi intelingenţa voastră, deci răspunsul corect este, bineînţeles unul dintre răpunsuri este, televiuziunea poporului, cea pe care toată lumea o ştie. Televizune de top, televiziune culturală pentru tot poporul. Că popor sânt şi eu, ce puii mei. Hai mă zdrenţelor, chiar aşa, vă puneţi voi cu mine? Deci răspunsul pentru prima întrebare vi-l dau eu, măi aştia care habar nu aveţi ce înseamnă cultura, televiziunea poporului şi Dan din Caracal. Adică tevepe – vece şi dedece – vece. Mai departe să zică şi zdrenţele astea dacă tot se dau vedete.

GUTĂ

– Stai liniştintă Magda că spun eu mai departe. Un post tv de cultură este şi zaraf ştraf taraf-acolo muzică de calitate 24 din 24.

NICHITA

– Stai puţin, ai dreptate dar să nu uităm de postul fanatema. Programe pentru toţi ciumeţii, adică şi pentru ţărani şi pentru telectuali aşa ca mine şi pentru şmecheraşii de după blocuri. Câte gusturi atâtea antene are fan-tema.

MODERATORUL

– Vă mulţumim pentru răpunsuri. Acum să ascultăm părerea publicului. (Huiduieli)
Să ascultăm şi răspunsurile celeilalte echipe?

TOCILARA I

– Eu urmăresc foarte des History. Sunt pasionată de istorie, iar visul meu este să devin arheolog. Deci răspunsul meu este canalul History.

UNA DINTRE POPULARE

– Ce vorbeşte asta? Auzi reportaje, istorie? Pierdere de vreme soro. Dacă vrei să ajungi cineva de care să vorbească toată lumea trezeşte-te şi nu pierde vremea cu prostii!

MODERATORUL

– Vă rugăm să nu mai interveniţi. Vă rog deci să continuaţi.

MAMA TOCILAREI II

– Eu şi cu fiica mea urmărim canalul Mezzo. E un canal de muzică cultă. Ne place Beethoven, Bach.

UNA DINTRE POPULARE

– Scârţieturi vrei să zici. Câh!

MODERATORUL

– Vă rog, dacă o să vă mai întrerupeţi colegii mă văd obligată să vă sancţionez.

NICHITA

– Ia încercă numai tu rapandulă… Că acum îţi sparg faţa. Şti cu cine te pui? Ai auzit de Nichita, ciumeago?

MODERATORUL

– Vă rog să continuaţi.

TOCILARA III

– Eu şi sora mea vizionăm Tvr Cultural. Este un canal foarte complex şi ne plac emisiunile de cultură ce se difuzează aici.

MAGDA CIUMAC

– Cultura se face pe câmp soro. Şcoala vieţii, aia îi baza. Ce puii mei crezi că faci dacă binoclezi la emisuni de-alea cu ifose? Te tâmpeşti.

MODERATOR

– Să aflăm părerea publicului. (Aplauze) Pe baza opţiunii publicului primul punct se acordă echipei nr.2 formată din Irina, Ioana, Iulia şi Diana. Să trecem la proba numărul 2. Enumeraţi 3 titluri de cărţi citite în ultimul an. Aştept răspunsurile echipei nr. 1

GUTA

– Păi ce cărţi? Zi tu Magda. Ultima carte citită de mine a fost Abecedarul, că din clasa a doua fugeam de la orele de citire că mă plictiseam.

UNA DINTRE POPULARE

– Puia ajută-ne..

PUIA

(pe ritm de hip hop) Cine are frate timp de prostii? Eu am citit căţi de filozofie în tinereţe scrise de Arnold Şvarţenegăr.

NICHITA

– Staţi mă inculţilor că tot Nichita vă salvează. Poezii de Mihai Eminescu, poetul nostru din naţiune. Vă recită acum Nichită, că i-am aprins şi lumânări la mormânt. De atâta admiraţie întotdeauna lăcrimez pe faţă. Când vreodată visa oare Eminescu să vină Nichita sa-i aprindă o lumânare? Fiind băiet, păduri cutreieram şi mă culcam adesea pe sub izvor şi braţul drept sub cap eu mi-l ţineam ca să adulmece un câine-ncetişor. Mai spuneţi ceva mă hahalerelor, că v-am spart!

MODERATOR

– Mulţumim pentru răspuns. Să vedem care este părerea publicului. (Huiduieli) Acum să ascultăm şi cealaltă echipă.

TOCILARA I

– Eu am citit de curând Marile enigme ale Terrei.

TOCILARA II

– Iar eu „10000 de leghe sub mări” de Jules Verne.

TOCILARA III

– Eu am citit Legendele Olimpului.

TOCILARA I

– Am mai citit…

MODERATOR

– Mulţumesc este suficient. Părerea publicului. Urmează proba de cultura generală cu răspunsuri fulger. Ce monument care face parte din patrimoniul naţional se află în oraşul Braşov?

MAGDA CIUMAC

– Elodia.

MODERATOR

– Cum Elodia?

MAGDA CIUMAC

– Păi Elodia, ce nu înţelegi zdreanţă? Nu şti de aia care o caută toţi şi de care doar Tolea ştie unde e? Cine a mai avut audienţă ca mine cât am căuta-o pe Elodia. N-am băgat-o eu în patramentul naţional, că toată naţiunea a auzit de ea datorită mie. Deci am băgat-o în pansamentul naţional.

MODERATOR

– Cealaltă echipă vă rog.

TOCILARA I

– Biserica neagră, monument istoric datând din secolul XV.

MODERATOR

– Următoarea întrebare. Cine a fost Constantin Brâncoveanu?

NICHITA

– Stai că ştiu eu. Că m-a mai întrebat unu la o televiziune. Constantin Brâncoveanu a fost cel mai mare scluptor român şi a scluptat Cloşca cu puii de aur şi deaia a plecat la Paris.

TOCILARA II

– Vrem să corectăm. Acela era Constantion Brâncuşi, şi se spune sculptor, iar sculptura se numeşete Pasărea Măiastră. Iar Constantin Brâncoveanu a fost domn al Ţării Româneşti ucis prin decapitare de către sultan împreună cu cei 4 fi ai săi.

NICHITA

– Na că deştepte vă mai daţi. Tot aia îi, ori scluptor ori de-ală care a dormit şi o rămas fără cap.

MODERATOR

– Vă rugăm să ascultaţi un fragment muzical şi să numiţi compozitorul şi numele partiturii.

GUŢĂ

– Ăstai plagiat din Costi Ioniţă. Şi e refrenul din melodia Of… viaţa mea.

TOCILARA III

– Este un fragment din Bolllero de Ravel.

GUTA

– O mancaţi-as gura, Ştravel ăsta sau cum l-o fi chemând, de unde l-o fi cunoscut pe Costi să îi fure melodia? Auzi muică ştrolero, ce mişto sună. Să şti că mă duc şi trag şi io o manea cu numele ăsta că tare îmi place. O ştrolerro, o ştroleero, ce concurs mişto!

MODERATOR

– Acum să auzim părerea publicului. Echipa nr. 1 (Huiduieli) Echipa nr. 2 pe baza opţiunii publicului şi acest punct se acordă echipei nr. 2, care este declarată câştigătoarea concursului nostru. (echipa 1 face gălăgie, huiduie)

NICHITA

– Mă tu ai ţinut cu ursu. Ne-ai chemat aici şi nici măcar o întrebare mai aşa pentru noi.

MAGDA

– Of, puii mei ce zdrenţe. Astea au fost întrebări, tu!

NICHITA

– Vă sparg faţa la toţi. Să nu-mi daţi mie, lu Nichita nici un punct! Pă ştiţi mă cine îs io. Câte fete nu ar vrea să aibă mintea mea?

MODERATOR

– Aşa cum am promis la început fiecare echipă va primi câte un premiu. Premiul „Citesc deci exist” constând într-un set de cărţi se decernează echipei numărul unu cu felicitările noastre şi urarea să meargă pe acelaşi drum având ca prieteni de nădejde cărţile, având în continuare ca modele pe cei care prin ceea ce fac răspândesc lumina cunoaşterii în jurul lor. Căci aşa cum spunea un mare gânditor: „omul a străbătut timpul prin forţa minţii şi nu prin cea a braţelor”. Felicitări fetelor, mărgăritare şlefuite sunt cuvintele cărţilor iar voi se pare că aţi descoperit acest lucru. Frumoase modele v-aţi ales iar eu nu pot decât să vă urez să reuşiţi să le urmaţi exemplul. Echipa nr. 1, o felicităm pentru curajul de a se înscrie la concursul nostru. Sperăm să fi învăţat ceva din această experienţă şi poate pe viitor vă veţi alege mai bine modelele. Organizatorii vă oferă premiul „Prostia este boala grea, tratează-te să scapi de ea”. Noi o să vă ajutăm să începeţi tratamentul oferindu-vă bilete pentru o vizită la muzeul de istorie, la specatcolul de operă şi un abonament pentru un an de zile la canalele culturale. Succes.

Elevii vin în față

ELEV I

– Am râde dacă ceea ce v-am arătat n-ar fi adevarat.

ELEV II

– Am râde de ne-am da pe spate dacă ceea ce-aţi văzut nu ar fi crunta realitate.
Voi, tinerii şi copiii ce ne priviţi gândiţi de două ori ca cine mâine vreţi să deveniţi.

ELEV III

– Acum intoarcem faţa către voi, voi, oameni mari şi-atât vă rog, priviţi o clipă înapoi,
priviti o clipă şi spre noi, credeţi că merităm o lume de noroi?

ELEV IV

– De ce în loc de flori doar bălării,

ELEV V

– De ce o lume în care copiii nu ştiu zâmbi?

ELEV VI

– De ce o lume de negru şi fum? O lume de scrum.

ELEV VI

– De ce doar sluţi şi proşti ne arătaţi?
De ce copilăria ne-o furaţi?

ELEV VII

– Voi oameni mari, priviţi o clipă înapoi,
Priviţi o clipă şi spre noi
Credeţi că merităm o lume de noroi?

TOȚI

– Credeți că merităm o lume de noroi ?

Published inPiese de teatruSceneteScenete generalaScenete gimnaziuScenete liceu

2 Comments

  1. […] muzelor Sceneta Scoala pentru elevi Sceneta Interviu Sceneta Blestemul elevului repetent Sceneta Eu si modelul meu Sceneta Pinochio Sceneta Povestea unui elev lenes Sceneta Rasfatel Published inScenete […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.